Koronavírus a ľudské zdroje v HoReCa

Od prvého prípadu koncom roka v čínskom regióne Wu-chan sa koronavírus COVID-19 rozšíril do 160 krajín sveta a po tom,  ako sme sa na Slovensku tešili z rekordnej hotelierskej sezóny v 2019, sme pred vážnou situáciou. Svetová zdravotnícka organizácia definovala šírenie koronavírusu COVID-19 ako globálnu „pandémiu“ od 11. marca 2020. V marci zamrzol aj HoReCa segment na Slovensku.

Vypuknutie pandémie má nevyhnutne obrovský vplyv na celý cestovný ruch, od prázdnych hotelov a karantén výletných lodí, až po letecké spoločnosti, ktoré zastavujú lety. Cateringové a eventové spoločnosti zostali úplne bez práce, reštaurácie buď zavreli alebo vydávajú jedlo so sebou.

Priemyselní analytici v Bernsteine sa pokúsili predpovedať vplyv na globálne hotelierstvo  (zdroj Skift) , odhadujúc pokles zisku (EBITDA) medziročne o 11-29 %. To číslo ale nie je konečné. Dopady zúrenia pandémie už pocítili zamestnávatelia na totálnom prepade tržieb/príjmov a v druhom rade to má a bude mať dopad na zamestnancov. Zamestnávatelia v HoReCa segmente budú pravdepodobne prepúšťať, najmä malé a stredné podniky. Na slovenský  trh práce tak môže pribudnúť podľa odhadov až 80 tisíc ľudí práve z tohto segmentu (zdroj AHRS).

A čo tí, čo sú dlhodobo v zahraničí?

Podľa našich informácií sú slovenskí hoteloví šéfkuchári, pôsobiaci v zahraničí, odhodlaní nateraz zotrvať a prežiť aj po karanténe v cudzine, ale ubytovacie a stravovacie zariadenia sa uzatvárajú aj v celej Európe a Amerike.

Výletné riečne a zaoceánske lode tiež ukončujú dočasne pracovné zmluvy a svoju činnosť prerušujú na predbežne 60 dní, odtiaľ tiež čakáme návrat Slovákov na náš pracovný trh.

Každý deň sa na nás obracajú ľudia, ktorí sa vracajú na Slovensko a zisťujú, či sa tu budú môcť uplatniť vo svojom HOSPITALITY odbore. Kontaktujú nás aj zamestnanci zo slovenského cestovného ruchu, ktorí chcú preventívne začať hľadať zamestnanie v inom segmente.

Rozšírili sme preto naše portfólio služieb o sekciu kariérového poradenstva a sme k dispozícii na pomoc a poradenstvo v prvej nárazovej zóne. Spolu sa pokúsime aspoň zmierniť dopady krízy na ľudí a pracovný trh.

Vždy sme pracovali s osobným prístupom, vášňou pre hotelierstvo a s láskou ku gastronómii. Veríme, že to so slovenskou pracovitosťou a odhodlaním zvládneme!

Držíme palce!

Zuzana Kvočeková a HOTELITY TEAM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.